Kaj je hialuronska kislina?

Kaj pravzaprav je hialuronska kislina lahko preberete na https://estetika-medart.si. Z drugimi besedami se hialuronska kislina imenuje tudi glukozaminoglikan inče se podamo v popolnoma strokovne vode, gre za linearni polimer N-acetilglukozamina in glukuronske kisline, ta pa se v organizmu nahaja v stenah žil, popokovnici, steklovini, sklepni mreži in hrustancu.

hialuronska kislina

Seveda pa se hialuronska kislina ne nahaja samo v vretenčarjih, ampak tudi v nekaterih bakterijah. Zelo zanimivo dejstvo, ki vas bo verjetno presenetilo, pa je to, da se največ omenjene kisline nahaja v grebenih petelinov, ki so tudi največji vir hialuronske kisline, ki jo uporabljajo za industrijske namene. V zadnjih letih jo pridobivajo tudi biotehnološko, in sicer iz streptokokov. O sami kemijski zgradbi hiauloronske kisline ne bomo zgubljali besed, saj gre za zelo strokovni sestavi, vas pa verjetno bolj zanima kako se hiauloronsko kislino pridobiva in uporablja. Pa skočimo na ta del.
hialuronska kislina se za klinične namene pridobiva že od osemdesetih let prejšnjega stoletja. Kako se jo pridobiva, je odkril Endre Balazs. Še danes velja, da je najboljši način pridobivanja iz peteljinih grebenov, saj se pri pridobivanju iz streptokokov zaznava tveganje za klinično uporabo, saj le-ta hiauloronska kislina vsebuje bakterijske endotoksine. Strokovnjaki že razvijajo nov način pridobivanja, in sicer iz različnih bakterij.
Kako pa se hialuronska kislina sploh uporablja? No, najbolj je bodo veseli tisti, ki imajo osteoarteoozo, saj kislina zavira propad in uničevanja hrustanca. Prav tako se uporablja pri opeklinah ali za celjenje ran, razjed na koži in pa kot sredstvo za vlaženje. Hialuronska kislina pa se pogosto reklamira tudi kot sestavni del izdelkov, namenjenih proti staranju kože – različni serumi, kreme in podobno. Prav tako se, z istim namenom, uporablja v estetski kirurgiji in pri nekaterih oftalmoloških posegih. Še več o uporabi v estetske namene pa si lahko preberete na zgornji povezavi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja