Lep nasmeh je nekaj kar si želimo imeti vsi in medtem, ko ga imajo nekateri že po naravni poti, se morajo spet drugi poslužiti umetne poti oziroma naprave, ki ji pravimo zobni aparat. Ta poskrbi, da so lepi in ravni zobje tudi v ustih tistih, ki v naravni loteriji niso imeli toliko sreče.

Filmski nasmeh ni ravno lahko doseči saj se za njim pogosto skriva velik vložek denarja in storitve, ki morda niso primerne za vsakogar. Zobni aparat je odlično sredstvo, ki nas lahko približa takemu nasmehu kar pa seveda ni njegov glavni namen. Namenjeni so ljudem, ki imajo zobne in čeljustne nepravilnosti katerih preprost obisk pri zdravniku ne odpravi. Delujejo tako, da na zobe delujejo s primerno silo, katera jih nato začne premikati v želeno smer in na koncu tudi na želeno mesto. Prav tako zobni aparat že dolgi ni namenjen samo otrokom saj se dandanes zanj odloča vedno več odraslih, ker imajo na voljo sodobne, estetsko prijazne aparate, ki lahko tudi v poznejših letih popravljajo nepravilen ugriz in krive zobe. Čas nošenja aparata je odvisen od posameznika in njegovega stanja zob. Nošenje lahko pri manjših popravkih traja le po nekaj mesecev, pri večjih pa tudi do več let. Seveda je pri tem nujno, da pacient sodeluje z ortodontom sicer mu zobni aparat ne bo veliko pomagal. Same aparate lahko razdelimo v dve skupini in sicer na fiksne in snemljive. Fiksni aparati so namenjeni večjih popravkom in so, kot že ime namiguje, nesnemljivi. Snemljivi zobni aparat pa lahko pacient odstrani sam vendar ga mora še vedno nositi vsaj 22 ur dnevno.

Ortodontske metode so z leti zagotovo napredovale do točke kjer vam lahko ponudijo zobni aparat, ki vam ne bo znižal samozavesti in bo poskrbel za lep nasmeh katerega boste lahko kazali povsod kamor se boste odpravili.