Zimske mesece radi povezujemo z gretjem ob toplem kaminu. Topel čaj, odeja, družba najdražjih in kamini – je sploh kaj, kar lahko idilo še poveča?

Kamini v našem domu pomembno prispevajo tako k izgledu našega doma, prav tako pa povečajo tudi občutek domačnosti zgradbe, kjer ga vgradimo. Običajno kamin zagotavlja naravni občutek toplote, ki za mnoge predstavlja občutek topline, sprostitve in pomirjenja. Prav zato ne preseneča, da je kamin pomemben del zimskega vzdušja v filmskih uspešnicah, kjer druženje ob kaminu povezujemo s povezovanjem družine.

 

kamini

 

Zakaj se odločiti za kamin?

Kamini zagotavljajo prijeten občutek toplote, ki ga lahko zagotovi samo naravni ogenj. Sedenje ob kaminu in spremljanje igranja ognja sprosti še tako nesproščene. V družbi ognja in zvokov tlečega ognja se lahko družite z družino in prijatelji, lahko pa se v zasebni intimi namestite na svojem najljubšem fotelju ter preberete najljubšo knjigo.

Omenili oziroma nakazali smo tudi na romantiko – slednjo zelo pogosto povezujemo z izrazom kamin. Druženje v dvoje, ob kavici, morda vinu ali pa celo prijetni večerji, so recepti za romantiko, ki zvezo dvignejo na nov nivo. Tak kamin lahko predstavlja tudi prijetno druženje staršev, ki nimajo varstva – s kaminom lahko v dvoje uživate tudi doma.

Kamin je odlična rešitev tudi v primeru izpada elektrike. Le nekaj let nazaj, ko je naše kraje presenetil žledolom, je mnogim kamin predstavljal ključno točko za ogrevanje stanovanja. Čeprav si življenje brez elektrike težko predstavljamo, se je potrebno zavedati, da lahko nepredvidene situacije povzročijo njen izpad, kar največjo težavo povzroča pozimi, ko so zunaj temperature zelo nizke.

Sodobne izvedbe kaminov so izredno energetsko učinkovito, saj tvorijo ogromne količine toplote. Ker pri kurjenju uporabljate naravne materiale (to je les), jih vse pogosteje ljudje opredelijo kot okolju prijazen vir toplote. Dodatno je les opredeljen kot vir dobrin brez ogljičnega odtisa, prav tako pa les sodi tudi v skupino obnovljivih virov energije.