Kopalnica je prostor, ki ga uporabljamo za vse od kopanja do pranja perila. Brez kopalnice človek dandanes ne bi mogel živeti. V novejših stavbah nekatere osebe v prostor vgradijo tudi talno ogrevanje, kar je sistem ogrevanja, ki uporablja elektriko ali pa vročo vodo za ogrevanje ploščic. Cevi so razporejene enakomerno pod ploščice za enakomerno gretje in toploto.

Ploščice v kopalnici lahko postanejo zelo mrzle. Zato je talno gretje idealna rešitev za to težavo. Nekatere osebe imajo tudi vgrajene radiatorje ali pa posebne infra redeče panele na stene kopalnice, ki grejejo prostor med uporabo kopeli ali pri uporabi drugih sanitarnih izdelkov. Ne glede na izbiro imajo ljudje radi, da je njihova kopalnica pravilno izolirana ter primerno ogreta med uporabo.

Nepravilno ogrevanje kopalnice lahko povzroča različne bolezni ali pa vsaj slabo počutje. Ko smo v kopalnici in uporabljamo kopel, smo najbolj ranljivi na mraz oziroma prepih, saj je naša koža mokra in bolj občutljiva na to. Zato moramo poskrbeti za pravilno izbiro oken in vrat med gradnjo kopalnice.

kopalnica

Največkrat je dobro, da si med načrtovanjem hiše za kopalnico vzamemo dokaj velik prostor, saj nikdar ne vemo, koliko ljudi bo moralo uporabljati eno kopalnico. Kopalnica lahko postane zasedena v primeru, da je v družini 4 ali več ljudi, kar lahko ob jutranjih urah povzroči zamude ali pa neprijetnosti.

Nekateri glede na velikost hiše načrtujejo več kopalnic v istem nadstropju. Te kopalnice so po navadi manjše in ne zavzamejo veliko prostora. V Ameriki si ljudje pogosto vgradijo kopalnico poleg njihove spalnice za lažji dostop do kopeli ali pa školjke. Kopalnica je lahko opremljena s posebnimi ročaji za osebe, ki so že starejše ali pa so doživele nekakšno nesrečo in potrebujejo ročaje za podporo.

V klasično kopalnico po navadi spada kopalna kad, školjka in umivalnik. Nekateri se lahko odločijo glede na velikost, da dodajo kabinete za shranjevanje sanitarnih izdelkov ali pa brisač in spodnjega perila. Poleg školjke Imamo lahko tudi vgrajen bide.

Bide je francoski izum, ki je namenjen za čistočo osebe, ki misli, da WC papir ni dovolj za čistočo. Ta sanitarni izdelek je zelo popularen v Evropi in drugje, kjer cenijo čistočo. Kopalnica lahko glede na velikost vsebuje tudi pralni stroj in sušilni stroj. Sušilni stroj so moderni izdelek, ki suši vaše obleke po pranju brez, da bi morali sušiti prerilo na zraku. Nekatere osebe uporabljajo te izdelke, ker morda nimajo dostopa do prostora za sušenje na zraku in si lahko tudi s tem prihranijo veliko časa.