Nega in skrb za ustno higieno je osnova za zagotavljanje zdravja celega telesa. Prav zato ne preseneča, da se z njenim učenjem soočimo že v vrtcu. Težave z odstopanjem in krvavenjem dlesni so prvi alarm, ki kaže, da moramo poiskati pomoč – in parodontolog je oseba, ki lahko pri tem pomaga.

Kdaj je parodontolog prva izbira?

Parodontologi so zobozdravniki, ki se specializirajo za  diagnosticiranje, zdravljenje in seveda pravočasno preprečevanje parodontoze. To je kronična vnetna bolezen, ki vpliva na dlesni ter kost, ki podpira zobe. Gre za bolezen, ki je izredno razširjena in povzroča manjše ali večje težave pri približno polovici oseb po tridesetem letu starosti. Če gre za manjše težave, obisk pardontologa sicer ne bo potreben, saj vam bo svetoval že vaš osebni zobozdravnik oziroma zobozdravnica.

 

parodontolog

 

Na obisk parodontologa vas običajno napoti osebni zobozdravnik oziroma zobozdravnica, čeprav (žal) ni vedno tako. Simptomi, ki nakazujejo na to, da nujno (predvsem pa hitro) potrebujete pomoč specialista vključujejo krvaveče, otekle in odstopajoče dlesni, izgubo zob, spremembo ugriza ter bolečine in nelagodje pod zobmi. Posebno pozorni bodite vsi, ki se soočate z družinsko zgodovino srčnih obolenj, sladkorne bolezni, težav z dihanjem, osteoporoza ali rakavimi obolenji. Tudi kadilci bodite pozorni, da prepoznate prve simptome bolezni ter pravočasno poiščete pomoč, saj je dokazano, da se pri kadilcih pogosteje pojavljajo resnejše oblike parodontoze.

Na obisk k parodontologu pa boste napoteni tudi v primeru, da želite namestiti zobni implantant (ali več njih), saj je predpogoj za začetek del prav ustrezna ustna higiena ter zdrava kost v katero bodo potem vgradili zobni implantant.

Zakaj je zdravljenje parodontoze sploh pomembno?

Zdravljenje parodontoze je ključnega pomena, saj so desetletja raziskav dokazala povezavo med paradontozo ter drugimi resnimi, tudi življenjsko ogrožajočimi stanji kot so infarkt, srčne bolezni, sladkorna bolezen ter druge kronične bolezni.

Kako preprečiti parodontozo?

Osnova je seveda redna ustna higiena, ki vključuje ščetkanje in nitkanje. Poleg tega so nujni redni obiski pri osebnem zobozdravniku ali zobozdravnici, ki jih spodbujajte že pri najmlajših – dobre navade se namreč iz otroštva prenesejo v odraslost (žal enako velja tudi za slabe). Ne pozabite niti na zdravo prehrano, ki naj vključuje veliko sadja in zelenjave ter mlečne izdelke, prav tako pa ne pozabite na vnos tekočine, pri čemer dajte prednost vodi.