Precej pogosta težava pri ljudeh različnih starosti je boleče grlo, ki prinaša tudi oteženo požiranje. Več o tem si lahko preberete na https://www.smrekovit.si/bolece-grlo, kjer boste zagotovo našli dosti koristnih informacij. Za pojav bolečega grla je možnih več različnih vzrokov, najpogosteje pa gre tu za okužbo zgornjih dihal. Poznamo pa tudi druge vzroke, zakaj do bolečega grla sploh pride.

boleče grlo

Eden izmed povzročiteljev bolečega grla je pogosta bolezen, imenovana angina. Najpogosteje se pojavi pri otrocih do pubertete, vendar se pojavlja tudi pri odraslih. Beseda angina izhaja iz latinščine, pomeni pa »davljenje«. Poznamo več vrst angin, tista, ki najpogosteje povzroča boleče grlo pa je virusna angina. Poznamo še bakterijsko angino, ki redkeje prinaša bolečine v grlu. Za tovrstne bolečine so krive bakterije le v 5-15% pri odraslih, pri otrocih pa je ta odstotek nekoliko višji. Za bakterijsko angino so značilni različni znaki, kamor sodijo boleče grlo, povišana telesna temperatura (nad 38°C), povečane bezgavke na vratu in gnojni čepki na mandljih. Bolečine v grlu pa so lahko tudi znak nalezljive virusne okužbe, kjer so drugi simptomi še nenadna visoka telesna temperatura nad 38°C, bolečine v sklepih, utrujenost in izčrpanost, suh in dražeč kašelj, boleče grlo, glavobol, izguba apetita, težave s spanjem, driska in bolečine v trebuhu ter bruhanje.

Poleg naštetega je lahko vzrok za boleče grlo tudi prehlad ali nahod. Slednjega povzročajo različni virusi, simptomi pa navadno izzvenijo v sedmih do desetih dneh brez zdravljenja. Pri kadilcih se lahko simptomi zadržijo malce daljši čas. Poleg bolečega grla so znaki prehlada še izcedek iz nosu, kihanje, kašelj, težko požiranje, rahel glavobol, splošno slabo počutje, rahlo povišana telesna temperatura. Pri prehladu pa so možni tudi določeni zapleti, kot so vnetje srednjega ušesa, vnetje sinusov, zelo boleče grlo zaradi sekundarne okužbe s streptokokom (npr. angina), druge sekundarne okužbe (npr. bronhiolitis ali pljučnica), prehlad lahko pri astmatikih sproži astmatični napad in tudi okužba z virusi gripe.