Težave s križem se v sodobnem, razvitem svetu pojavljajo vse pogosteje, znižuje pa se tudi starost, pri kateri posamezniki prvič zaznajo bolečine v križu. Boleč križ je pogosta nadloga ljudi, ki večino časa preživijo za računalnikom, pa tudi delavcev v industrijskih obratih. Kateri so najpogostejši viri bolečin in kako si pomagati pa preberite v nadaljevanju.

Kateri so simptomi bolečin v križu?

Boleč križ sodi med najpogostejša stanja, zaradi katerih odrasle osebe izostanejo od službenih obveznosti ali poiščejo zdravniško pomoč. Bolečine v križu se lahko kažejo v zelo velikem razponu – od bolečin v mišicah, do pekočih občutkov in občutkov zbadanja. Dodatno se lahko močne bolečine širijo navzdol po nogah in se poslabšajo ob upogibanju, dvigovanju, zvijanju, stoji in hoji.

Vzroki bolečin v križu

Bolečine se zelo pogosto pojavijo brez pravega vzroka, so pa bolečine običajno povezane z napetostjo mišic v tem predelu. Slednjo povzročajo ponavljajoči se gibi, na primer dvigovanje težkih bremen, kar obremeni hrbtne mišice in hrbtenične vezi. Drugi pogost vzrok so izbočeni ali poškodovani medvretenčni diski, ki sicer opravljajo nalogo blazin med vretenci. Mehko tkivo znotraj diska se lahko izboči in pritiska na živec, kar povzroči bolečine. Prav tako lahko na pojav bolečin v križu vplivata artritis in osteoporoza.

 

bolečine v križu

 

Kdaj obiskati zdravnika?

Bolečine v predelu križa običajno izginejo same od sebe brez zdravniške pomoči – bolnik naj ostane doma in počiva, bolečine pa bodo izginile v obdobju nekaj dni do nekaj tednov.

Če pa so bolečine v predelu križa prisotne več tednov in kljub počitku ne kažejo na izboljšanje, pač pa ostajajo enako ali še bolj boleče, je smiselno poiskati zdravniško pomoč. Prav tako je obisk zdravnika nujen, če se bolečine širijo navzdol po eni ali celo obeh nogah, sploh pa, če bolečine pridejo nižje od kolen. Podobno velja, če se pojavijo občutki šibkosti ali mravljinčenja nog in se sočasno pojavi nepredvidena izguba telesne mase.

Zavedajte se, da lahko boleč križ nakazuje na resne zdravstvene težave, zato v primeru, da ga spremljajo težave s črevesjem ali mehurjem in vročina nemudoma poiščite pomoč, sploh, če so se težave pojavile po padcu oziroma udarcu ali poškodbi hrbta.