Vsak od nas je v neki točki v življenju poznal, videl oseb z zobnim aparatom ali pa je bil ta oseba kar sam. Povečini so to bile najverjetneje zvezdice, ki so s svojo kovinsko barvo vidne že od daleč. Toda danes je na trgu nov neviden zobni aparat, ki ga sploh ne boste želeli sneti imenovan invisalign.

invisalign

Za razliko od zvezdic je invisalign prozoren. Narejen je iz folij, ki delujejo kot opornice in na zobe delujejo z vertikalno in horizontalno silo ter jih tako počasi premikajo. Če je potrebno, lahko zobe tudi rotirajo. Za najboljše rezultate, jih je priporočeno nositi od 20 do 22 ur na dan. Med obroki se jih sname in pospravi v namensko škatlico, ki se jo dobi poleg aparata. Po končanem obroku se zobe umije in invisalign namesti nazaj na mesto. Ta aparat je namenjen vsem, torej ni samo za otroke ampak tudi za odrasle. Aparat je namenjen odpravi tesnih zob, diasteme, globokega griza, križnega griza ter prognatija. Seveda aparat ni rešitev za vse zobne probleme. V primeru večjih nepravilnosti so fiksni aparati še vedno boljša rešitev. Kar se tiče cene, je invisalign v primerjavi z navadnim aparatom malo dražji, vendar ima zato svoje prednosti. Folije so prozorne in kot take neopazne, prav tako so pri nošenju prijetne in delujejo hitro. Ob nošenju ne vpliva na razločnost našega govora, vzdrževanje higiene je pa tudi lažje kot pa pri fiksnem aparatu. Opornice so narejene posebej za vsakega pacienta, tako da ste lahko prepričani, da bodo primerne za vas.

Pogosto vprašanje, ki sledi vsem drugim pa je seveda koliko časa se tak zobni aparat sploh nosi. Invisalign se pri manjših poravnavah zob nosi okoli 6 mesecev, pri večjih nepravilnostih pa tudi do 1-2 let. Okvirno gledano pa je čas te terapije dosti krajši od terapije kjer se uporabi fiksni zobni aparat.